Hírek, kritikák, érdekességek és minden, ami könyv

bemutatkozás

Cytat

Cytat

Keresés ebben a blogban

közösségi oldalak

                   

Trónok harca SPOILERES kibeszélô | S7E4


Rengeteg olyan sorozat van, ami pár évad után kifullad, ahol a forgatókönyvírók önmagukat ismétlik, a cselekmény fordulatmentes, körülbelül csak ezért nézik az emberek, mert már megszokták, hogy ez az esti program. Ha azt hiszed, hogy a Trónok harcára ez mind igaz, hát nagyot tévedsz, barátom. Itt még csak most, az utolsó előtti évadban kezdődik a java.

Remélem, mostanra már mindenki megnézte a Trónok harca 7. évad 4. részét, ami The Spoils of War címre hallgat, mert most részletekbe menően megbeszéljük, mit láttunk a képernyőn.

HA MÉG NEM LÁTTAD, NE OLVASD TOVÁBB!!!


Én szóltam...









Ismét visszatért a kibeszélő, méghozzá egy olyan résszel, te jó ég, amire már a The Battle of Bastards óta vártam. Csak ültem a képernyő előtt és elismerően bólogattam. De lássuk csak, mi is történt...

Az első jelenet megmutatja, hogy a Lannister sereg mennyi mindent zsákmányolt. Kilométer hosszú szekérsorban halad az arany és az élelem King's Landing felé egyenesen Cersei-nek. Jamie gyorsan kifizeti Bronnt, aki kevesli a pénzt, ugyanis neki egy várat ígértek. Rövid vita veszi kezdetét, majd egy újabb ajánlat hallatszik, amin a zsoldos kissé megsértődik. Szegény Jamie... látszik rajta, hogy megviselték Olenna szavai. 



Átugrunk King's Landingbe, ahol Cersei a Vas Bankkal tárgyal. Egyrészt szállnak a dicséretek azzal kapcsolatban, hogy egyszerre ki tudja fizetni a hatalmas adósságot, másrészt biztosítják a királynőt, hogy a bank támogatja majd őt a továbbiakban. Cersei megemlíti, hogy a rengeteg arannyal fel kellene bérelni az Arany Kompánia nevű sereget, hátha velük több esély lenne a győzelemre.


Mi is az az Arany Kompánia?
Kizárólag westerosi száműzöttekből álló hadsereg, amit IV. Aegon Targaryen király fattya, Aegon Rivers, ismertebb nevén Bittersteel alapított. Mottójuk: "A szavunk felér az arannyal."


A következő helyszín Winterfell, ahol Kisujj Brannél próbálkozik be azzal, hogy odaadja neki a tőrt, amivel az életére törtek még a kómája alatt és előadja, hogy ő csak Catelyn gyerekeit akarja megvédeni. Mikor Bran először megszólal, jól meglepi őt, ugyanis tőle idéz, méghozzá egy olyan mondatot, amit csak Varys hallott. Kisujj elhagyja a szobát, de a srác nem marad egyedül, ugyanis Meera lép be. Kettejük beszélgetése szívfacsaró. Úgy látszik Bran elfelejtett Brannek lenni, mióta ő lett a Háromszemű holló... vagy hogy Meera szavait idézzem: "Te is meghaltál abban a barlangban."




Arya Stark megérkezik Winterfellbe. Az őrökkel megint meggyűlik a baja, ugyanis nem akarják elhinni, hogy ki ő. Persze Arya simán kicselezi őket és útja a kriptába vezet, hogy megnézze apja szobrát. Sansa is itt talál rá. Egymás nyakába borulnak és beszélgetni kezdenek. Többek között szóba kerül Arya listája, amiért a hitetlenkedő "Lady Stark" kineveti, majd elárulja, hogy Bran is hazatért. A sráccal az udvarban találkozik, aki kapásból felhozza a listát. Ő az első, aki komolyan veszi ezt. Arya megkapja azt a tőrt, amit Kisujj adott Brannek pár snittel korábban.


A következő jelenetben Daenerys indul sétára Missandei-jel az oldalán. Éppen próbálja faggatni, hogy mi van közte és Szürke Féreg között, mikor Jon Snow odalép hozzájuk. Állítása szerint mutatni akar valamit. Egyenesen ahhoz a barlanghoz vezeti őket, ahonnan a sárkányüveget bányásszák elő. De persze nem ezért rángatta el a Khaleesit. Beljebb mennek, immáron kettesben, ahol a falon ősi rajzokat fedeznek fel. Az első emberek nemcsak geometriai formákat véstek oda, hanem a mások alakjait is. A képek láttán Dany közli Jonnal, hogy harcolni fog érte................ abban az esetben, ha térdre ereszkedik előtte. igen, ismét ide lyukadtunk ki... A kettejük párosát shippelő emberek viszont örülhettek a jelenetsornak, ugyanis csak úgy izzott a levegő a páros között.
Kiérve a barlangból Tyrion várja őket egy jó és egy rossz hírrel. Először azt újságolta el, hogy a makulátlanok bevették Casterly Rockot, majd azt, hogy Jamie serege elfoglalta Highgardent. Dany persze ezen okkal és joggal kiakad, majd kijelenti, "elég az okos tervekből". Egyszerűen le akarja zúzni Lannisteréket a sárkányaival. Tyrion véleményére nem akar adni, de megkérdezi Jont, hogy ő mit gondol. Észak királya bebizonyítja, hogy mégiscsak tud valamit.


Sokan voltak kíváncsiak arra, hogy egy Brienne vs Arya párharcból vajon ki kerülne ki győztesként. Na, ez a rész erre a kérdésre választ adott. Brienne először nem akart belemenni, de a lány erősködött. Az erő csapott össze a fürgeséggel, egy lovag csapott össze egy orgyilkossal. A nyertes pedig nem lett más, mint Arya. Mi tagadás, jót tettek neki az elmúlt évek... A küzdelmet Sansa és Kisujj nézi végig és mindketten megrettennek. Előbbi azért, mert rájön, Arya TÉNYLEG kinyírja az embereit a listáján (vagy mert rájött, hogy a tesói közül mindenki elért valamit, ő meg még mindig csak idegesítő), utóbbi pedig azért, mert a csaj akár könnyen a halálát is okozhatja.


Davos úgy dönt, ideje elbeszélgetni Jonnal Dany-ről, még mielőbb túlságosan összemelegednének, majd ketten kikérdezik Missandai-t arról, hogy elárulná-e Daeneryst. Idő közben befut Theon hajója. Jon persze a nyakánál fogva közli vele, hogy csak azért nem öli meg, mert megmentette Sansát. Theon beszélni akar Dany-vel Yara kiszabadításáról szóló tervéről, de Jon közli vele, hogy elment.


Ott ér véget a rész, ahol kezdődött, ez pedig keretes szerkezetet ad az egésznek. Visszatértünk Jamie-hez, aki még mindig a szekérsorra felügyel. Hirtelen lódobogásra és az indiánokra emlékeztető kurjongatásokra lesz figyelmes, a domb tetején pedig feltűnik a dothraki horda. Nincs más megoldás, csatasorba állítja az embereit. Igen ám, de felbukkan még valami. Valami, amitől minden katona remegni kezd, mert még sosem látott ilyet: egy sárkány. Drogon az, hátán Daenerys-szel. Dracarys - hallatszik a parancs és a következő pillanatban már ég is az első sor a Lannister seregből, Jamie pedig egyszerre kétségbeesett, rémült és tehetetlen. Az íjászokkal megpróbálja lelövetni a fenevadat, de a nyilak lepattannak róla.


A pusztítás hatalmas, az izgalom a tetőfokára hág. Bronn rátalál Cersei sárkányölő hatalmas számszeríjára, amivel meg is sebesíti Drogont. Cserébe pedig tűzcsóvát kap, így a szerkezet a továbbiakban használhatatlan. (Ezek után igazán csináltatni kellene sárkányvértet)
Tyrion a dombtetőről figyeli az eseményeket. Nem lehet könnyű dolga, az egyszer biztos. Dany oldalán áll, de nem akarja a testvére halálát, mert őt szerette.



Drogon leszáll, hogy Dany ki tudja szedni a hatalmas nyílvesszőt, ami sárkánya szárnytövébe fúródott, így viszont hátat fordít a csatának. Csak későn veszi észre, hogy Jamie egyenesen felé tart, hogy ledöfje. Drogon persze résnél van és tűzcsóvával próbálja megvédeni szeretett anyját. Az öngyilkosjelöltet az utolsó pillanatban megmenti Bronn, belerántva őt a mély vízbe.


A hackelés ellenére a rész nézettségi rekordot döntött. Ki tudja, talán pont ennek köszönhető.

És végezetül a 7. évad 5. rész, azaz az Eastwatch előzetese:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© FACEBOOK | INSTAGRAM | YOUTUBE | PATREON.