Hírek, kritikák, érdekességek és minden, ami könyv

bemutatkozás

Cytat

Cytat

Keresés ebben a blogban

közösségi oldalak

                   

A bûnözôk viadala | Üvegtrón kritika

Infók:  

 Sarah J. Maas Üvegtrónja egy 544 oldalas egyes szám harmadik személyben írt YA fantasy regény, ami hazánkban 2013. szeptember 18-án (eredeti nyelven 2017. augusztur 7-én) jelent meg Varga Csaba fordításában. A kötet egy hatrészes sorozat nyitása, ami később kapott egy több novellát tartalmazó előzmény könyvet.




A borító:


Bár egy könyvet nem szabad a borítója alapján megítélni, mégiscsak emiatt vesszük kézbe. Ebben az esetben egy egyszerű, de mégis nagyon hatásos külsőt kaptunk. Az elején az orgyilkos szemből látszódik. Kissé olyan, mintha az olvasóért jönne. A hátsó borítón a fülszöveg alatt az asszaszin  hátát mutatják. (Igen, ilyen szép magyar szinonimákkal dolgozom.)

A történet:


Adarlan rettegett orgyilkosa, a tizennyolc éves Celaena, már egy éve egy sóbányában raboskodik sötét múltja miatt. Az egyik nap megjelenik a koronaherceg, Dorian Havilliard, aki különleges alkut ajánl a lánynak.
Az uralkodó meghirdetett egy versenyt, amin a birodalom legkönyörtelenebb bűnözői vehetnek részt. A győztesnek a király bajnokaként "zsebgyilkost" "marionett gyilkost" kell játszania hosszú éveken keresztül. Dorian ide akarja nevezni a Celaenát a saját bajnokaként, cserében pedig szabadságot ajánl a lánynak. Az orgyilkos persze belemegy ebbe.
A királyi várba utaznak, ahol kezdetét veszi Celaena kiképzése, hogy visszanyerjék a raboskodás előtti erőnlétét. Ebben Chaol (ejtsd: Kéjl) Westfall, a testőrség kapitánya segíti a lányt. A verseny során Celaena fedőnevet és -sztorit kap, illetve a kiadott taktikának megfelelően vissza kell fognia magát, hogy ne szúrjon szemet az ellenfeleinek.
Idő közben rejtélyes dolgok történnek az udvarban. Különös halálok, elfeledett mágia, egy gyanús hercegnő...

Főbb szereplők:


Celaena Sardothien: Bár kiskora óta orgyilkosnak képezték, nem egy gépezet, amit ölésre terveztek. Jól felvágták a nyelvét, senkit sem kímél érces megjegyzésivel, még a koronaherceget sem. Henceg, poénkodik, villogtatja az egészségesnél kicsit nagyobbra nőtt egóját. Igen, ezt még a sóbányai robotolás sem tudta letörni. Persze hiába próbálja titkolni, neki is van egy kedves, érzelmes, amolyan törékenynek nevezhető oldala. Nem a gyilkolás a nagy szenvedélye, hanem az olvasás, a zongorázás, imádja a kutyákat, szerelembe esik, ha boldog, nevet, ha szomorú, sír.

Dorian Havilliard: Megmondom őszintén, a könyv elején féltem attól, hogy csak egy kétdimenziós hercegecskét kapunk majd a vagány főhős mellé, ugyanis a kezdetek kezdetén csak annyit tudtunk meg Dorianról, hogy szép kék a szeme, jól néz ki és nagy nőcsábász. Aztán jobban megismerjük és belopja magát a szívünkbe. Teljesen apja politikája ellen van, ő nem a királyság terjeszkedésében látja a helyes utat. Nagyon művelt, szeret olvasni és értékeli az okos nőket, így Celaenát is. Gyűlöli, hogy minden flancos bálon jópofiznia kell, illetve, hogy minden ülésnek a résztvevője, holott apja nem hallgatja meg őt.

Chaol Westfall: A testőrkapitány akár nevezhetne a zárkózottság világversenyén, ha van olyan. Nagyon jó harcos, iszonyatosan hűséges és megfontolt, de ha valaki ki akar húzni belőle valamit, azt maximum egy fogóval fogja tudni. Kiderül, hogy egy lord örököse lenne, ha nem mondott volna le apja címéről a testőrség miatt. Doriannal szoros barátságot ápol, míg Celaenával ki nem állhatják egymást. Persze ez változik, ahogy végre Chaol is kezd megnyílni.

Egy kis személyes vélemény: 


Az Üvegtrón olvasása közben egy igencsak jól kitalált világba csöppenhetünk bele, ahol tájékozódásunkat egy könyveleji térkép, képzeletünket pedig részletes leírások segítik. Megismerjük az ottani kultúrát, a történelmet, betekintést nyerünk bálokba, ünnepeket élünk át a főhőssel. A könyvről egyszerűen lerí, hogy Sarah J. Maas sokat foglalkozott a világ minden egyes építőkövével, így miután megismertük az egészet, nem találunk nagy lyukakat.
Ami a történetben nagyon tetszett, az az volt, hogy az írónő hagyta Celaenát regenerálódni. Nem lett hirtelen újra Adarlan rettegett orgyilkosához méltóan jó formában, miután kilépett a bánya kapuján, hanem magára kellett találnia. A gyomra összeszűkült, így evés után sokszor hányt, illetve az edzéseket sem bírta úgy, mint azelőtt. Persze ezeket a "problémáit" próbálta eltitkolni mindenki elől.
A szerelmi szál nincs erőltetve, nem annyira hangsúlyos, ami jót tett a könyvnek.

Egyik könyv sem tökéletes és ez a könyv sem a szabályt erősítő kivétel. A fordítás nem az igazi, sokszor találtam elírásokat, nyelvtanilag helytelen mondatokat, amik kizökkentettek a történetből.
Amiről viszont a fordító nem tehet, az a rengeteg leírás. Mert értem én, hogy szépek a ruhák, de nem kell minden fodrot leírni. (Ez nagy túlzás volt.) Nyilván van olyan ember, akinek ez a mennyiség tökéletes, de nekem néha már sok volt. Nem is beszélve arról, hogy előfordult a leírások ismétlése.
Egy kicsi bajom volt Celaenával is. Mégpedig az, hogy nem viselkedett a nevéhez hűen. Oké, megtudjuk, hogy ő Adarlan orgyilkosa, akitől mindenki fél, iszonyatosan szeret ezzel hencegni, de amit aztán kapunk tőle, az nekem nem üti meg a lécet.
És végül, de nem utolsó sorban egy kihagyott ziccer: a mágia, ami kihasználatlan maradt.
Persze ezek, főleg az utolsó kettő még változhat a következő könyvekben, így igazából nem vagyok annyira csalódott.

Néhány kedvcsináló idézet:


"– Nem értem, miért nincs jobb dolgod a túlvilágon."

"– Kérem, fejezze be a tapogatást, és mutassa, hogy mit kell tennem! Különben kitépem a szemgolyóit, és felnyomok a helyükre egy-egy ilyen biliárdgolyót."

"– Szeretnék valamit világossá tenni, fegyvermester- mondta, miközben elsétált az idős férfi mellett. – Ha azt akarja, hogy megizzadjak, akkor igazi férfiak ellen állítson ki."

"– Ön ugye fizetni szokott az embereknek, hogy szórakoztassák?
A herceg egy dühös pillantással válaszolt.
– Megtiszteltetésnek kellene érezned a társaságomat.
– Azt érezném megtiszteltetésnek, ha végre távozna."


Összességében:


Tudom-e ajánlani? Minden hibája ellenére igen. Bár a könyv kissé lassan indul, egy idő után nem lehet letenni. A sztori, az akciók, a világ mind izgalmas, úgyhogy engem teljesen magába szippantott a történet. Kíváncsian várom Celaena kalandjának a folytatását.

---------------------------------------------------------------------------------------------


Éééés még régebben kiderült, hogy Sarah J Maas eladta a jogokat, így tévésorozat készülhet Celaena kalandjaiból. Hogy mikorra tervezik, vagy hogy kik bújnak majd a szereplők bőreibe remélhetőleg nemsokára kiderül, ugyanis a történet remek alapanyaga lehet egy szuper sorozatnak. Csak ne szúrják el...

Hogy eddig mit tudunk?
 - Queen of Shadows-ként, azaz Az éj kirájnőjeként fog megjelenni, ami a negyedik kötet címe.
 - Kira Snyder (The 100) írja majd a szövegkönyvet, míg Anna Foerster (Underworld: Vérözön) fogja rendezni a pilot epizódot, illetve Mark Gordon lesz a producer.
 - A pilot epizód szövegkönyve kész.

Őszintén, ez eddig nem sok, de kevés.
Remélem, lesz belőle valami. (Márpedig az írónő megosztotta Twitteren, úgyhogy elég valószínű...)


Kik azok a színészek, akik szerintetek passzolnának a szerepekhez és miért? Válaszaitokat várom odalent.

1 megjegyzés:

  1. Egyszerűen imádom a könyvet, és nagyon várom a sorozatot.
    Hogy én kiket tudnék elképzelni?
    Celaenának: Natalie Dormer
    Doriannak: Richard Madden
    Chaolnek: Misha Gabriel Hamilton
    Nehemiának: Kat Graham

    VálaszTörlés

© FACEBOOK | INSTAGRAM | YOUTUBE | PATREON.