Hírek, kritikák, érdekességek és minden, ami könyv

bemutatkozás

Cytat

Cytat

Keresés ebben a blogban

közösségi oldalak

                   

J. K. Rowling és Harry Potter születésnapja | Gyertyafújás

Mert imádunk Hagrid ;)

A mai napon ünnepli születésnapját Joanne Rowling (52) és világhírű regényének főhőse, Harry Potter (37). Erre a nemes alkalomra összeszedtem pár érdekességet, amit most megosztok veletek. Remélem találtok olyat, amiről még nem hallottatok.


1.)

Rowling már kiskorában is imádott írni és olvasni. Főleg fantasy történeteket írt, amiket előadott a húgának, Dianne-nek. Mindössze hat éves volt, amikor befejezte az első könyvét, ami egy Nyúl nevű nyúlról szólt. Amikor az anyukája megdicsérte a munkáját, ennyit mondott: "Nos, akkor adjuk ki."

2.)

1990-ben éppen egy vonaton ülve utazott Manchesterből Londonba, mikor egy ötlet cikázott át az agyán. Gyorsan elővett egy szalvétát és mindent leírt. Így születtek meg az első jegyzetei Harry Potterről és a varázsvilágról.

3.)

Apropó vonat! A kis boszorkány- és varázslótanoncok azért éppen a King's Crosson szállnak fel a Roxfort Expresszre, mert Rowlingnak ez egy fontos hely. Itt ismerték meg egymást a szülei 18 éves korukban és egy évre rá össze is házasodtak.

Rowling a Kathleen nevet nagymamájától kölcsönözte

4.)

Nem minden úgy jelent meg, ahogy azt Rowling megírta. Ron Wealsey karaktere ugyanis egy sokat káromkodó személy lett volna, amit a kiadó átíratott, mondván, ez egy gyerekeknek szóló könyv.

5.)

Ha már Ronnál tartunk: Rowling még a sorozat közepén meg akarta ölni őt. Aztán meggondolta magát és visszatért eredeti tervéhez, miszerint a hármas csapatból senki sem hal meg.

6.)

Rowling a jegyzetfüzetében öt teljes oldalon keresztül próbált kitalálni egy nevet egy új sportnak, ami végül kviddics lett.

Rowling rajza a karaktereiről

7.)

25 évesen egy munkanélküli egyedülálló egygyerekes anyává vált, így nem csoda, hogy depresszióba esett. Az ekkori érzései ihlették a dementorokat, amik legyőzéséhez egy szép emlékre kell gondolni (+ patrónus-bűbáj), illetve a csoki is sokat segít.

8.)

Az írónő egy évvel a megjelenése előtt elküldte A tűz serlege című kötetének végét egy leukémiás lánynak, Natalie McDonaldnak, de a lány meghalt mielőtt elolvashatta volna az e-mailt. Ennek következtében Rowling elnevezte róla az egyik karakterét.

9.)

A 11 éves Evanna Lynch anorexiája miatt kórházba került. Mikor meghallotta, hogy Rowling a közelben dedikál, kikönyörögte magát egy órára, hogy szerezhessen egy aláírt példányt. Az írónő felajánlotta neki, hogy ha legyőzi a betegségét, elmehetne egy meghallgatásra Luna szerepéért.

Sikerült neki :)

10.)

Rowling volt az első ember, aki a könyveket írva lett milliárdos, de ezt a státuszát elvesztette, mert a hatalmas mennyiségű pénzét jótékonysági szervezeteknek adta.

11.)

A kedvenc könyve a sorozatból A titkok kamrája, de azt mondta, hogy Az azkabani fogoly című könyvet is élvezet volt írni.

12.)

Mióta befejezte a sorozatot, álmában visszacsöppen a varázsvilágba. Mikor a könyveket írta, ez nem történt meg vele, hisz egész nap Harry-éken járt az agya. Ez megváltozott, így történhetett, hogy álmában megismerkedett Dumbledore-ral.

Rowling "megrongált" egy szobrot, mikor befejezte a sorozatot

Ha van kedved, tekintsd meg az Aki megteremtette Harry Pottert - egy év J. K. Rowlinggal című dokumentumfilmet:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© FACEBOOK | INSTAGRAM | YOUTUBE | PATREON.