Hírek, kritikák, érdekességek és minden, ami könyv

bemutatkozás

Cytat

Cytat

Keresés ebben a blogban

közösségi oldalak

                   

Hôsök kora


A mai napon egy kis érdekességet hoztam. A képregények az amerikai kultúra egyik alappillérét alkotják, a magyar olvasók körében viszont nem igazán terjedt el a műfaj. (A képregényfilmek itthon is nagy sikernek örvendenek.) Úgyhogy vágjunk is bele!

Ugyan ki ne ismerné Amerika Kapitány, Vasember, Pókember, Batman, vagy Superman nevét? Ha visszatekintünk az elmúlt évtizedekre bátran kijelenthetjük, hogy a képregények és a belőlük készült filmek aranykorában élünk.

A szuperhősök olyan emberek, akiknek a hivatásuk az ártatlanok és az igazság védelmezése. Sokak álruha alá rejtik valódi kilétüket, különleges képességekkel rendelkeznek. Persze vannak olyanok is, akik igazi nevüket felfedve válnak jelképpé, de olyanok is, akik nem születtek szupererővel és azt később sem szereztek.

Ha jobban belegondolunk, szuperhősök már időszámításunk előtt is léteztek. A Gilgamesről, Héraklészről, Akhilleuszról, Sámsonról, Sieg­friedről, Sárkányölő Szent Györgyről és Tell Vilmosról írt történetek ugyanúgy elkápráztatták az embereket, mint manapság a képregények.


A mai értelemben vett első szuperhős Superman volt, aki hamar hatalmas népszerűségre tett szert. Ezt annak köszönhette, hogy sok amerikaihoz hasonlóan ő is „bevándorlónak” számított, mivel a Krypton nevű bolygóról érkezett, valamint annak, hogy támogatta a kemény munkát és az igazságosságot.

1940-ben és ’41-ben számos képregény tartalmazott olyan cselekményszálat, ami az Európában és Ázsiában zajló küzdelmekről szólt. Ez még azelőtt történt, hogy az USA belépett volna a háborúba.

A második világháború ideje alatt a képregényekben a szuperhősöket is bevonták a háborús erőfeszítések elvégzésébe. Szállítmányokat adtak át, kémeket állítottak meg, segítettek az amerikai katonáknak. A történetben mindig megjelenítették a háborús célokat, és megmutatták, hogy hogyan segíthették az olvasók a háború megnyerését. A képregények attól kezdve, hogy Amerika Kapitány kilenc hónappal a Pearl Harbornál történtek előtt behúzott egyet Hitlernek, egészen a háborús erőfeszítések ösztönzéséig, oktatták az országot egy totális háborúban.

Hogy miért van szükségük az embereknek szuperhősökre?

Mert minden gyereknek és felnőttnek szüksége van inspirációra a mindennapokban. Mert ők emlékeztetnek minket a reményre, a lehetőségekre, minden jó tulajdonságra. Mert olyan ábrándozások, amik befolyásolják a valós világot.

Neked mi a véleményed a szuperhősökről? Van kedvenced? Ha igen, miért pont ő az?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© FACEBOOK | INSTAGRAM | YOUTUBE | PATREON.